Veranderingen op de hypotheekmarkt per 1 juli 2015

Hypotheekmarkt nieuws 2015
Per 1 juli 2015 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd op de woningmarkt. De wijzigingen hebben te maken met de maximale hypotheek, kostengrens Nationale Hypotheek Garantie en verlaagd BTW-tarief voor verbouwingen en renovaties.

Maximale hypotheekbedrag gedaald

Het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen voor het kopen van een huis is per 1 juli lager. De lage hypotheekrente heeft tot gevolg dat u minder kunt lenen. In de praktijk houdt dit in dat er nu € 20.000 tot € 30.000 minder geleend kan worden dan voorheen.

Voor hypotheekrentes onder de 3,5 procent geldt per 1 juli een lagere maximale hypotheek. De reden hiervoor is dat vanaf deze datum banken lagere financieringslastpercentages rekenen. De wijziging is vooral vervelend voor huizenkopers die een lage hypotheekrente (onder de 3,5%) kunnen krijgen. Wanneer u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie hebt u al snel te maken met de lagere financieringslast. De laagste NHG rente bij een rentevaste periode van 10 jaar ligt rond de 2 procent.

Mocht u voor 1 juli een berekening hebben laten maken wat u maximaal aan hypotheek mag lenen en bent u nog bezig met uw huizenjacht, laat dan een nieuwe berekening maken door een hypotheekadviseur. Op deze manier voorkomt u dat u voor teleurstellingen komt te staan. Mocht u nog geen berekening hebben laten uitvoeren, ook dan is het verstandig u goed te laten adviseren.

Hypotheekadviseur inschakelen is verstandig
Een goed advies van een hypotheekadviseur is goud waard. Indien u namelijk op de juiste wijze geadviseerd wordt kan u dat duizenden euro’s besparen gedurende de looptijd van uw hypotheek. Een goed financieel advies bij het afsluiten van een hypotheek wordt helaas door veel mensen onderschat en dat is jammer. Een goed financieel advies is echt onmisbaar.

Wanneer u hypotheken gaat vergelijken dan is niet alleen de hoogte van de hypotheekrente van belang. Een hypotheek is een financieel product dat goed moet passen bij uw situatie. Het is immers een financiële verplichting die u voor lange tijd aangaat. Aan het afsluiten van een hypotheek moet daarom de nodige zorg worden geschonken. De meeste mensen hebben zelf niet of te weinig kennis in huis om zonder een hypotheekadviseur een hypotheek te kiezen die bij hun situatie past. Een hypotheekadviseur bespreekt graag met u wat de mogelijkheden zijn. De meeste hypotheekadviseurs bieden een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek aan.

Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie is gewijzigd

Indien u een NHG-hypotheek afsluit loopt u minder risico en u profiteert van een rentekorting. Mocht u bijvoorbeeld uw maandlasten niet meer kunnen betalen omdat u werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet u uw huis verkopen. Mocht de opbrengst onvoldoende zijn om uw restschuld af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Indien u hier voor in aanmerking wilt komen is er wel de eis dat u gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie.

Per 1 juli 2015 is de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gewijzigd van 265.000 euro naar 245.000 euro. Om na 1 juli in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie mag de koopsom niet meer dan € 231.132 bedragen.

Verlaagd BTW-tarief voor verbouwingen en renovaties terug naar 21 procent

Per 1 juli is het BTW-tarief voor verbouwingen en renovaties weer 21 procent (dit was tijdelijk 6 procent). De verhoogde BTW is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan uw woning ouder dan twee jaar. Het verhoogde tarief is van toepassing op de arbeidskosten.

Hierbij kan gedacht worden aan:
– Vergroten, vernieuwen, vervangen of herstellen en onderhouden van (delen van) de woning
– Aanleg en onderhoud van de tuin
– Ontwerpen en laten maken van bouwtekeningen door een architectenbureau, maar alleen indien het bureau de renovatie van uw woning begeleidt

Niet alle werkzaamheden zijn belast met het verhoogde percentage. Het lage BTW-tarief van 6 procent blijft geldig voor deze werkzaamheden voor huizen ouder dan 2 jaar:
– Energiebesparende isolatiematerialen (alleen arbeidskosten)
– Schilderwerk: arbeidskosten en materiaalkosten

Comments are closed.