Prijs belangrijkste bij keuze hypotheekadviseur

Hypotheek advies door een tussenpersoon
Consumenten die voor het eerst een hypotheekadviseur kiezen vinden het belangrijk dat de klantvriendelijkheid en kwaliteit optimaal zijn. Consumenten die al eerder een hypotheekadviseur in de arm hebben genomen bij de aanschaf van een hypotheek zeggen dat de prijs toch belangrijker is dan klantvriendelijkheid en kwaliteit. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) wijst erop dat niet alleen de prijs belangrijk is, ook goed advies is onmisbaar. De AFM benadrukt dat gratis advies niet bestaat en ook nog nooit heeft bestaan.

Keuze en onderhandeling

Consumenten laten de keuze voor een hypotheekadviseur veelal beïnvloeden door ervaringen van kennissen en vrienden. Daarnaast stellen consumenten zich steeds kritischer op bij het kiezen van een adviseur. Meer dan de helft van hypotheeksluiters onderhandelt over de kosten van rente of advies. In de meeste gevallen heeft dat succes gehad. Er wordt met name onderhandeld over de advieskosten, soms ook over de hypotheekrente.

Goedkoopste hypotheekadviseurs in Friesland, duurste in Brabant

De goedkoopste hypotheekadviseurs kunnen gevonden worden in Friesland. Daar betaal je gemiddeld € 2.096. In Brabant is het krijgen van hypotheekadvies het duurste, daar ligt de gemiddelde prijs op € 2.205. De gemiddelde prijs van hypotheekadvies van adviseurs in de provincies zelf liggen dicht bij elkaar. De prijs van onafhankelijk hypotheekadvies is de afgelopen tijd wel weer gestegen.

Ontwikkelingen op de hypotheekmarkt

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van adviesgesprekken zijn gesprekken die gevoerd worden via de webcam. (kijk maar eens bij onze review van Goedkopehypotheek.nl. Het voordeel hiervan is dat een hypotheekadviseur geen duur kantoorpand nodig heeft en de consument hoeft niet de weg op. Ook hypotheekverstrekking via internet wint aan populariteit. Adviseurs rekenen steeds vaker op basis van een verrichtingstarief dan op basis van een uurtarief.

Abonnement voor hypotheekadvies
Het is tegenwoordig ook mogelijk om een abonnement voor hypotheekadvies af te sluiten. Het gaat hier om een abonnement voor advies en nazorg. Op dit moment kiest één op de vijf huizenkopers voor een abonnement.

In 2013 moet een hypotheekadviseur voor elke dienst apart betaald worden. Sinds het provisieverbod zijn de adviesprijzen in de hypotheekmarkt flink gedaald. Je kunt een hypotheekadviseur op uurbasis betalen, maar er zijn ook financiële dienstverleners waarbij je een serviceabonnement kunt afsluiten. Je betaalt dan periodiek een bepaald bedrag, dit is meestal maandelijks. Het abonnement geeft recht op diensten zoals een periodieke doorlichting van je hypotheek, begeleiding bij een renteherziening of advies wanneer je extra wilt aflossen of wanneer je je hypotheek wilt aanpassen. (Zie ook onze homepage).

Onafhankelijk hypotheekadvies

Wanneer je hypotheekadvies gaat inwinnen kun je het beste gaan voor een onafhankelijk advies. Het is algemeen bekend dat wanneer je voor hypotheekadvies bij de bank aanklopt, deze vooral haar eigen hypotheken zal aanprijzen. Op het eerste gezicht lijkt het verkrijgen van een hypotheekadvies bij de bank voordeliger te zijn dan dat je hypotheekadvies krijgt van een onafhankelijk adviseur, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Bij het kiezen van een hypotheek is het vooral belangrijk te letten op de hypotheekrente, deze is namelijk bepalend voor je maandelijkse lasten. Kies dus voor een onafhankelijk adviseur die niet met maar één bank zaken doet. Wanneer je met een hypotheekadviseur in zee gaat doe je er verstandig aan om vooraf af te spreken wat het bedrag is dat je aan hypotheekadvies moet betalen.

Comments are closed.