Hypotheekrente daalt door concurrentie

Hypotheekrente daalt
Nederlandse banken krijgen op de hypotheekmarkt steeds meer concurrentie van nieuwe aanbieders. Het gaat hierbij om investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, ook wel schaduwbanken of regiepartijen genoemd. Deze nieuwe aanbieders hebben nu al 10 procent van de hypotheekmarkt in handen, zo blijkt uit een onderzoek van adviesbureau IG&H.

Hoeveel marktaandeel schaduwbanken precies in handen hebben is lastig om vast te stellen, omdat de hypotheken via diverse labels (tussenpersonen) worden vertrekt zoals bijvoorbeeld via De Hypotheker en de Hypotheekshop. Bekende schaduwbanken zijn HQ Hypotheken, Hypotrust en Syntrus Achmea. Nieuwkomers zijn Munt Hypotheken, CMIS en Dynamic Credit. Vooral Munt Hypotheken is de afgelopen tijd sterk gegroeid. Het bedrijf heeft in een jaar tijd de top tien van hypotheekverstrekkers weten te bereiken.

Top 10 Nederlandse hypotheekmarkt

1. Rabobank
2. ABN AMRO
3. Aegon
4. ING Bank
5. Obvion
6. Florius
7. Nationale Nederlanden
8. Argenta spaarbank
9. Achmea Hypotheekbank
10.ASR Bank

In de top 10 zijn de grootste stijgers ABN AMRO, Achmea Hypotheekbank en Obvion. De grootste dalers zijn ING Bank en Argenta spaarbank.

Nederlandse hypotheekmarkt is aantrekkelijk voor beleggers

Bij beleggers zijn regiepartijen op dit moment erg in trek, omdat zij het beleggers makkelijk maken om voet aan wal te zetten in de Nederlandse hypotheekmarkt die op dit moment aantrekkelijk is. De regiepartij leidt alles in goede banen, de investeerder levert het kapitaal. De hypotheekmarkt is zo aantrekkelijk voor beleggers, omdat het rendement op de hypotheekmarkt veel hoger is dan op staatsobligaties. Daarnaast worden Nederlandse hypotheken gezien als relatief veilig om in te beleggen. Op dit moment is de Rabobank nog de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, ABN AMRO en ING nemen een tweede en derde plaats in. Maar hoelang dit zal blijven is de vraag.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek dat de winstmarges van banken op hypotheken sinds begin 2015 met ongeveer 0,6 procent zijn afgenomen. De Rabobank, ING en ABN AMRO hadden in 2011 nog een gezamenlijk marktaandeel van ongeveer 70 procent, dit is nu al minder dan 60 procent. De verwachting is dat er nog meer aanbieders de hypotheekmarkt zullen betreden.

Concurrentie neemt toe, hypotheekrente daalt

De concurrentie die is toegenomen is vooral van toepassing op de markt met hypotheken die een laag risico kennen. Het gaat om hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en hypotheken waarbij de hypotheeksom veel lager is dan de woningwaarde. Voor consumenten is dit positief, omdat de hypotheekrente hierdoor daalt.

Omzet hypotheekmarkt stijgt

De omzet in de hypotheekmarkt stijgt flink. In het tweede kwartaal van 2015 nam deze met meer dan 30 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Er is zelfs sprake van een flinke stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Er werden meer hypotheken afgesloten en de gemiddelde hypotheeksom lag veel hoger. Vooral in juni was een duidelijke piek zichtbaar, omdat veel mensen nog snel wilden profiteren van de oude regelgeving. Vanaf 1 juli 2015 is onder andere het maximale hypotheekbedrag dat geleend mag worden voor de aankoop van een huis verlaagd.

Langere periode hypotheekrente vastzetten populair

Er is een duidelijke, nieuwe trend zichtbaar bij het vastzetten van de hypotheekrente door starters op de woningmarkt en huiseigenaren die opnieuw een rentevaste periode moeten kiezen. Voorheen koos men liever voor een het vastzetten van de hypotheekrente voor een periode van 5 en 10 jaar, maar deze periodes verliezen aan terrein. Nu kiezen de meeste mensen liever voor een langere rentevaste periode van 15 of 20 jaar. Dit omdat ze ervan overtuigd zijn dat omdat de hypotheekrentes nu zo laag staan, zij goedkoper uit zijn wanneer ze de hypotheekrente voor langere tijd vastzetten. De trend laat duidelijk zien dat huizenkopers tegenwoordig liever kiezen voor meer zekerheid dan een maximale hypotheek.

Terug naar Home

Comments are closed.