Vrijwel iedereen sluit minimaal één keer in zijn of haar leven een hypothecaire lening af bij een bank of bij een andere kredietverstrekker. Het afsluiten van een hypothecaire lening (kort: hypotheek) met of zonder bouwdepot doet u op het moment dat u een woning of bedrijfspand wilt kopen.

U kunt een gedeelte van uw woning financieren met eigen spaargeld en voor het overige gedeelte een hypotheek afsluiten, natuurlijk kunt u ook voor het gehele bedrag een hypothecaire lening afsluiten. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een groot gedeelte van het spaargeld in een woning te stoppen, tenslotte hoeft u voor dit bedrag geen lening af te sluiten, waardoor de maandelijkse rentelasten een stuk lager liggen.

Berekenings website:

Geld lenen kost altijd geld, zo is dit ook zeker het geval bij het afsluiten van een hypotheek bij een kredietverstrekker. Het principe van een hypotheek is dat de bank u een lening verstrekt en dat u vervolgens de lening (voor een gedeelte) in onderpand geeft bij de bank. Op het moment dat later blijkt dat u op een gegeven moment de hypotheek niet meer kunt betalen, dan wordt de woning of het bedrijfspand bezit van de bank. De bank zal op haar beurt dat een executieverkoop starten om het geldbedrag dat ze in de vorm van een verstrekte hypothecaire lening in de woning hebben zitten alsnog terug te krijgen. Voor de bank is een hypotheek een vrij zekere lening, tenslotte krijgt de kredietverstrekker hoe dan ook het geleende bedrag terug.

Voordat u een lening af gaat sluiten, is het altijd verstandig om eerst de maandlasten goed te berekenen. Ook een hypotheek met bouwdepot berekenen is afsluit noodzakelijk als u van plan bent een dergelijke lening af te sluiten, op deze manier weet u namelijk precies wat de maandlasten voor uw woning of bedrijfspand gaan worden. Een hypotheek berekenen kan tegenwoordig via het internet, maar u kunt natuurlijk ook een afspraak maken met een financieel adviseur. Een financieel adviseur is vaak goed op de hoogte van de actuele rentepercentages en de goedkoopste manieren om op dit moment een hypotheek af te sluiten. Wil je het graag vooraf zelf bekijken om een beetje een idee te krijgen, dan kan je ook vast online je hypotheken berekenen op de website Hypotheekberekenen.nl

De hoogte van het rentepercentage op een hypothecaire lening is van verschillende factoren afhankelijk. Kredietverstrekkers bepalen een rentepercentage aan de hand van de hoogte van het geleende bedrag, de financiële situatie van de persoon die de lening aan wilt gaan, de zekerheid dat de lening netjes wordt afgelost en natuurlijk ook de algemene economische situatie in een land. Als het economisch in een land slecht gaat, dan zal een bank zeer kritisch omgaan met hypotheekaanvragen. Het lukt in een slechte economische tijd dan ook vaak niet om een maximale hypotheek af te sluiten. De hypotheek berekenen doet vrijwel iedereen die een huis of bedrijfspand wil gaan kopen, u kunt hierdoor namelijk maandelijks veel geld besparen. Bij de meeste kredietverstrekkers (banken) kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen voor een hypothecaire lening, het is dan ook aan te raden om bij veel verschillende banken een offerte aan te vragen.

De maandlasten van een hypotheek bestaan voornamelijk uit de te betalen rente en de aflossing. Daarnaast hebt u ook te maken met allerlei (kleine) verzekeringen, die het risico van de kredietverstrekker verkleinen. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om een levensverzekering af te sluiten op het moment dat u een hypotheek af gaat sluiten bij de bank. Op het moment dat u komt te overlijden, moet deze verzekering de schade voor de bank dekken. Bij de hypotheek berekenen kunt u meestal selecteren welke maandlasten allemaal voor u van toepassing zijn, deze kunnen namelijk per persoon verschillen.

Na het berekenen van de bouwdepot hypotheek, kunt u direct zien wat u maandelijks moet gaan betalen. Bij de meeste hypotheekvormen moet u in het begin heel veel rente betalen en loopt dit later steeds verder naar benden af. Dit is natuurlijk logisch te verklaren, omdat u ook steeds af moet lossen op uw hypotheek waardoor de totaalschuld lager wordt. Als u een hypotheek af gaat sluiten, hebt u de keuze uit enorm veel verschillende leenvormen. Het is aan te raden om contact op te nemen met een financieel adviseur, deze kan samen met u bekijken welke hypotheekvorm voor u het meest interessant is. Als na het berekenen van de hypotheek blijkt dat de maandlasten toch wat te hoog zijn, dan is het aan te raden om niet te lang bij die woning te blijven hangen en verder te zoeken naar een wat goedkoper pand. Daarnaast kunt u ook kijken of u niet wat meer extra spaargeld in aanschaf van een woning kunt stoppen, waardoor u de totale hypotheek kunt drukken. Het is altijd aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen spaargeld op het moment dat u een woning wilt kopen, hierover hoeft u namelijk geen rente te betalen.