Bij de meeste geldverstrekkers werkt een bouwdepot als volgt. Bij het aanvragen van de hypotheek, dus in het offerte traject, wordt aangegeven dat een bedrag in depot blijft. Bij een verbouwing kan dat ook gaan om een relatief klein gedeelte van het depot. Dus bijvoorbeeld € 5.000,- of € 10.000,-.

In de hypotheekofferte wordt duidelijk afgesproken waar dat bedrag voor bestemd is, in het zogeheten bouwplan. Daarin wordt gespecificeerd welke bedragen voor wat voor zaken zijn bestemd. Heb je een depot van € 10.000,-, dan kan je bijvoorbeeld hebben afgesproken dat € 5.000,- voor nieuwe kozijnen is, € 2.000,- voor schilderwerk aan de buitenkant, € 2.000,- aan reparatie van het dak en € 1.000,- voor het verbouwen van de zolder.

Als je qua bedragen iets afwijkt, zal dat meestal geen problemen geven. Sprak je af dat je € 5.000,- kunt opnemen voor nieuwe kozijnen, en dien je nota’s in voor de kozijnen voor € 5.500,-, dan zal dat in de meeste gevallen wel betaald worden. Geldverstrekkers weten dat bij een verbouwing soms kosten hoger uitvallen. Dat betekent natuurlijk wel dat je € 500,- minder hebt voor een andere post. Je bouwdepot is natuurlijk niet met € 500,- verhoogd. Het is verstandig vooraf te vragen hoe de geldverstrekker hiermee omgaat!

Wat wel belangrijk is, is dat je niet een andere post declareert dan je hebt opgegeven in het bouwplan. Heb je afgesproken dat je € 5.000,- nodig hebt voor de verbouwing van de badkamer, dan kun je niet zomaar een nota indienen voor de aanbouw van een garage. Natuurlijk kan dat ook waarde vermeerderend zijn, misschien zelfs wel meer, maar de bank wil dat je je aan het plan houdt.

Heeft u interesse in een bouwplan of wilt u een nieuw huis kopen? Kijk dan zeker ook eens op de website Virmx.nl voor de beste adviezen!