Op het moment dat u een hypotheek met een bouwdepot afsluit bij een kredietverstrekker, hebt u te maken met allerlei kosten waar u eerder wellicht nog nooit van hebt gehoord. Een van de kosten van een hypothecaire lening is de hypotheekrente. Over het geleende bedrag moet u aan de bank maandelijks een bepaald percentage aan rente betalen.

Waar kun je alle rentes vergelijken?

De hoogte van de hypotheekrente is van verschillende factoren afhankelijk, zo kijkt een kredietverstrekker bij het bepalen hiervan bijvoorbeeld naar de hoogte van het te lenen bedrag, uw huidige financiële situatie (en eventueel de financiële situatie van uw partner) en de huidige economische situatie in het gehele land. In slechte economische tijden is het voor consumenten vrij moeilijk om een goede hypotheek rond te krijgen, de hypotheekrente is dan in de meeste gevallen ook enorm hoog. Er bestaan enorm veel verschillende hypotheekvormen, elk van deze vormen hebben een andere manier voor het betalen van de maandlasten.

Spaarhypotheek

Zo bestaat er een hypotheekvorm (spaarhypotheek) waarbij u gedurende de gehele periode niets op de lening aflost, maar wel steeds rente blijft betalen. Deze methode was erg populair, omdat u de hypotheekrente van de belasting af kunt trekken. Helaas is deze methode in deze vorm helaas niet meer toegestaan sinds enkele jaren, een dergelijke hypotheek kunt u dus niet meer afsluiten.

Rente vs. kosten

Veel mensen vergissen zich als het gaat om het begrip ‘hypotheekkosten’. De meeste mensen denken namelijk dat zowel de aflossing als hypotheekrente onder de hypotheekkosten vallen, dit is echter helemaal niet waar. De hypotheekkosten zijn slechts de hypotheekrente en eventuele afgesloten verzekeringen. De aflossing behoort niet tot uw kosten, omdat het geleende bedrag nooit van u is geweest.

Zoals u wellicht al weet, kunt u de hypotheekrente van voor een groot gedeelte van uw te betalen belasting aftrekken. Het afsluiten van een hypotheek heeft dus heel wat fiscale voordelen als u het vergelijkt met het contant afbetalen van een woning. Op het moment dat u een woning of bedrijfspand geheel met eigen vermogen zou financieren, dan hebt u dus ook niet de mogelijkheid om de hypotheekrente van uw belasting af te trekken. Zelfs als u voldoende eigen vermogen hebt om een woning hier geheel van te betalen, is het fiscaal niet verstandig om dit te doen.

Voordat u een bouwdepot hypotheek afsluit, is het bijzonder verstandig om eerst de verschillende banken en kredietverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. Bij de meeste kredietverstrekkers kunt u gratis een offerte aanvragen, het is dus zeker verstandig om bij verschillende aanbieders een offerte aan te vragen. De meeste mensen maken bij het kopen van een woning gebruik van een financieel adviseur, deze kan u namelijk uitgebreid informeren over de beste en goedkoopste manier voor het afsluiten van een hypotheek. Welke hypotheekvorm voor u voordelig is, is geheel afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie, laat u daarom altijd uitgebreid informeren over de mogelijkheden.